Platte Grond seizoen 3: vergane glorie?

In het voorjaar van 2023 verschijnt een nieuw seizoen van de serie Platte Grond, de podcast met journalistieke verhalen over pioniers, architecten en andere cowboys. Makers Nienke de la Rive Box, René van Es, Mariette Heres en producent Michiel van Poelgeest selecteerden ook deze keer een aantal unieke bouwwerken en doken in de persoonlijke verhalen die daarmee verbonden zijn.

Vergane Glorie?

Nieuw dit seizoen: Platte Grond richt zich op ‘onverwacht erfgoed’: gebouwen en objecten uit de periode na 1965 die op het punt staan vereeuwigd of vergeten te worden. Wordt het erfgoed? Of vergane glorie? Host Nienke wordt in het beantwoorden van die vraag terzijde gestaan door erfgoed-specialist Anita Blom van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Post65

Platte Grond zoomt in seizoen 3 dus in op de gebouwde omgeving van 1965 tot 1990 (Post 65). Bijna de helft van gebouwd Nederland is uit deze periode. Vaak verguisd, en zelden beschermd. Welke betonnen kolossen, verdienen het om monument te worden en bewaard voor de eeuwigheid?

De verwachtingen zijn hooggespannen: seizoen 2 ontving zeer lovende kritieken van o.a. Vink, NRC en Miss Podcast. De beoogde publicatiedatum van seizoen 3 is 20 maart.

Michiel van Poelgeest