podcast producties

Bommen Berend in Overijssel

Klopt het wel dat Overijssel zo laf was? En was Bommen Berend wel die oorlogszuchtige bisschop die ons land leegplunderde? Of zat er misschien meer achter?

Bommen Berend: voor de Münsterse bisschop Bernard von Galen was dat zowel zijn scheldnaam als artiestennaam. In het Rampjaar 1672 veroverde hij in een mum van tijd heel Overijssel. Zijn reputatie als krijgsheer bezorgde steden als Deventer, Zwolle en Kampen knikkende knieën. De snelle overgave werd binnen de Republiek altijd gezien als hoogverraad.
Maar dat lijkt wat te kort door de bocht te zijn…

In de zesdelige podcast-serie Bommen Berend in Overijssel gaan historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen op onderzoek uit en vertellen ze het verhaal van het Rampjaar vanuit het perspectief van Oost-Nederland.

Bommen Berend in Overijssel is een podcast van de IJsselacademie, gemaakt door Martin van der Linde en Luc Panhuysen. Montage en sounddesign door Klaenk. 

Voor Stichting Overijsselacademie
Genre: storytelling, onderzoekspodcast
Thema’s: geschiedenis

Luister op Spotify
Luister via Apple Podcasts

Met dank aan: Martine de Boer, Marco Krijnsen, Martine van der Veer en Esther van Velden. De titelsong is van Hendrik Jan Bökkers. De provincie Overijssel maakt deze podcast-serie mogelijk.


Stadswandelingen

Voor Erasmus Universiteit / Erasmus Verbindt
Genre: documentaire, conversational, podwalk
Thema’s: filosofie, actualiteit

Luister op Spotify
Luister via Apple Podcasts

In Stadswandelingen gaan stadsbewoners en bekende wetenschappers al wandelend door Rotterdam op zoek naar antwoorden op grote en kleine vraagstukken die spelen in de stad. Hoe loopt het in Rotterdam? Als luisteraar wandel je mee en hoor je hoe, waar en waarom de stad is zoals ze is - en hoe ze verandert. Dus. Schoenen aan, veters vast: we gaan de stad in.

Klaenk werkte ruim twee jaar aan deze productie samen met Erasmus Verbindt. De uitdaging om alle interviews lopend / bewegend / buiten te doen was aanzienlijk, maar maakte het ook tot een fantastisch avontuur. In elke stadswandeling hoor je twee gesprekken, die met elkaar vervlochten zijn en worden verrijkt met muziek en relevante audiofragmenten zoals fragmenten uit documentaires of… het geluid van een zak chips.

Belangrijke vragen over armoede, schulden en duurzaamheid worden bekeken door de bril van een filosoof en beantwoord door zowel wetenschappers als ‘doeners’.

Stadswandelingen is een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en Omroep Rijnmond.

Credits

Producent: Michiel van Poelgeest (Klaenk)
Redactie: Max Wassink, Eddie Adelmund, Isabel Bruijstens, Melisa Ersoy, Roos van der Velde en Julia Wetsteijn
Montage: Michiel van Poelgeest en Daniël Nolet
Producers: Claire Tio, Hugo van der Kooij, Max Wassink
Host: Claire Tio
Audio-nabewerking: Poul Sven de Haan (Faboem)


Mijn Oma de Soldaat

Voor KRO/NCRV en NPO Radio 1
Genre: documentaire, storytelling
Thema’s: geschiedenis, Voormalig Nederlands Indië

Luister op Spotify
Luister via Apple Podcasts

Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aansluit bij het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Als een van de eerste vrouwelijke militairen vertrekt ze naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid. Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze aan kleindochter Jorien Wallast haar verhaal. 

Wat dreef vrouwen zoals oma Mies? En maakt haar deelname aan het KNIL haar medeplichtig aan een bedenkelijke bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis? Jorien Wallast gaat in de vijfdelige podcast serie “Mijn Oma de Soldaat” op zoek naar het vergeten Vrouwenkorps.
Met elk stukje informatie dat ze boven tafel krijgt, komen de vrouwen van het KNIL verder tot leven. 

Mogelijk gemaakt dankzij subsidies van Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het V-Fonds en de Gravin van Bijlandt Stichting.
Partner: Indisch Herinnering Centrum


Platte Grond

Podcast met persoonlijke verhalen over pioniers, architecten en andere cowboys.
Er wordt gestreden: om gebouwen, om ruimte en om groen.
En er staat meer op het spel dan ooit.

Genre: documentaire, storytelling
Thema’s: architectuur, landschap, ruimte

Webbanners new.001.jpeg

De Achtertuin

Branded podcast voor de Provincie Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland is de achtertuin van ruim 3,7 miljoen Nederlanders. Welke duurzame dingen gebeuren hier allemaal?

Genre: interview, reportage
Thema’s: duurzaamheid, energie, ondernemerschap

Webbanners new.002.jpeg

Uit de Ivoren Toren

Branded podcast voor het LDE Centre for Sustainabilty. Wetenschappers worden ondervraagd en uitgedaagd te delen waar ze mee bezig zijn. Hoe raakt hun onderzoek de samenleving?

Genre: interview+
Thema’s: duurzaamheid, wetenschap

UDIT.001.jpeg